Citron och lakritsricottapannkakor med saltlakritskolasås

Härliga pannkakor med lakrits och saltlakritskolasås. Underbart goda och enkla att laga. Receptet är framtaget av Lakritsroten.

Innehållsförteckning

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ½ tsk Lakritsroten saltlakritspulver (Lägg i varukorgen)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ dl mjölk
  • 250 g ricotta
  • 3 ägg
  • Finrivet skal från två citroner
  • 0,75 dl färskpressad citronsaft (1-2 citroner)
  • 2 msk smält smör
  • Saltlakritskolasås:
  • 1 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3-4 tsk Lakritsroten saltlakritspulver (Lägg i varukorgen)
  • Garnering:
  • Florsocker
  • Blåbär och hallon

Så här gör du

  1. Steg 1

    Pannkakor:

    Blanda alla torra ingredienser väl i en bunke. Blanda mjölk, ricotta, ägg, citronskal, citronsaft och det smälta smöret i en annan bunke och vispa ihop. Häll ner smeten i mjölblandningen och vispa tills du får en jämn smet utan klumpar. Grädda i en panna på medelvärme tills du får gyllene och fluffiga pannkakor.

  2. Steg 2

    Blanda ner alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp under medelvärme tills smeten tjocknar. Låt ej koka för länge då smeten tjocknar ytterligare efter att den svalnat. Häll upp en i en lufttät burk. Sockra pannkakorna med lite florsocker, lägg på lite färska bär och ringla över din saltlakritskolasås och bara njut!!