Flädermousse tårta med jordgubbar och lakrits

En somrig tårta med smak av fläder, jordgubb och lakrits!

Innehållsförteckning

  • Syltfyllning:
  • 200 g jordgubbar
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk maizena
  • 2 msk lakritspulver (lägg till vara)
  • 1 msk vatten
  • Rulltårtsbotten:
  • 3 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk mjölk
  • Flädermousse:
  • 2,5 gelatinblad
  • 2 dl flädersaft koncentrat
  • 200 g vit choklad
  • 1 msk saft av lime
  • 5 dl grädde
  • 1 ask jordgubbar

Så här gör du

  1. Steg 1

    Blanda de frysta jordgubbarna med socker i en kastrull, placera på plattan.Låt koka samman tills du kan mosa jordgubbarna med en gaffel.
    Blanda maizena och vatten i en skål. Häll ner i kastrullen under ständig omrörning (för att slippa geleklumpar i sylten). Rör tills sylten tjocknar något. Stäng av plattan och låt svalna.

  2. steg 2

    Vispa ägg och socker ordentligt poröst. Det ska bli tydliga spår i massan. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Vänd sist ner mjölken.
    Pensla en bakplåtspappersförsedd plåt med olja. Pensla även kanterna på plåten så slipper du extra diskjobb.
    Bred ut smeten i plåten direkt efter den vispats ihop. Grädda i 200 grader i 5 minuter. Ta ut och vänd plåten över ett nytt bakplåtspapper (så kakan inte fortsätts gräddas och bli torr på den förra plåten). Låt svalna under handduk.
    Bred ut sylten på rulltårtsbotten. Rulla från långsidan mot dig till en lång rulle. Ställ i frys ca 20 min.
    Skär i centimeter stora bitar och placera i en bakplåtspappersförsedd springform.

  3. steg 3

    Flädermousse:
    Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm under tiden upp flädersaften. Lägg de mjuka och utkramade gelatinbladen i den varma saften. Rör samman.
    Hacka chokladen och häll över den varma saftblandningen, rör tills chokladen smält.
    Låt svalna något.
    Vispa grädden fluffig men inte för fast. Rör ner grädden i saftblandningen. Häll smeten över rulltårtsbottnen i springformen.
    Skär jordgubbarna mitt i tu och placera längs springformens kant. Jämna över med moussen i formen.
    Ställ i frys till nästa dag.
    Tag fram och låt tina ca 3 h innan servering.