Jordgubbscheesecake med Lakritsbotten!

Enkel, smarrig Jordgubbscheesecake med lakritsbotten!

10-12 bitar. Tänk på att cheesecaken ska stå kallt i kylskåp i minst fyra timmar innan servering, men är värt väntan!!

Innehållsförteckning

  • Botten:
  • 300 g lakrits skorpor
  • 80 g smör
  • 1 ½ msk lakritspulver (Lägg i varukorgen)
  • Jordgubbskräm:
  • 200 g Philadelphiaost
  • 1 l frysta jordgubbar
  • 2 ½ dl kesella
  • 2-4 msk florsocker
  • 4 gelatinblad
  • ½ l färska jordgubbar
  • 1 ½ tsk Lakritsgranulat - garnering (Lägg i varukorgen)
  • Citronmeliss eller Myntablad - garnering

Så här gör du

  1. Steg 1

    Tina de frysta jordgubbarna. Sätt på ugnen på 175 grader. Mixa biscottin i en matberedare eller med en stavmixer till ett fint mjöl. Blanda skorpmjölet med lakritspulvret, här kan du både öka och minska mängden lakritspulver, allt efter smak.

  2. Steg 2

    Smält smöret och blanda ner i mjöl och lakritsblandningen. Se till att alla ingredienserna verkligen går ihop, överarbeta dock inte då kakan kan bli hård och satt. Fördela blandningen i en smord form med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.

  3. Steg 3

    Sila bort överflödig vätska från de tinade jordgubbarna, lägg dem sedan i en skål, mixa med en stavmixer. Det är gott om det är lite större bitar kvar. Blanda ner osten och kesellan och smaka av med florsocker. Lägg gelatinbladen i blöt och smält de tillsammans med en matsked vatten i en kastrull på svag värme. Vispa hastigt det smälta gelatinet i jordgubbssmeten. Häll över jordgubbssmeten över den svala kakbotten och låt stå kallt i ca 4 timmar före servering. Kakan kan med fördel göras dagen innan så den hinner svalna ordentligt och smakerna kommer fram aldeles extra.

  4. Steg 4

    Garnera med färska jordgubbar, citronmeliss eller varför inte myntablad allt efter smak.

    Ett hett tips- toppa med lakritsgranulat (inte pulver då det smälter snabbt i den krämiga ytan). Blir både snyggt och ger en mer tydlig lakritssmak!

    Tänk även på att tårtan ska serveras kall!