Lakrits och vaniljmacarons med vit choklad och lakritsfyllning

Hemmagjorda vaniljmacarons med lakrits – vilken lyx och underbart goda. Macarons kan vara svåra att få till men med lite tålamod och noggrannt mätta ingredienser går det mycket enklare. Receptet är framtaget av Lakritsroten.

 

Innehållsförteckning

  • Macarons:
  • 120 g äggvita (30g i fyra olika skålar)
  • 150 g mandelmjöl (75 g i två olika skålar)
  • 150 g florsocker (75 g i två olika skålar)
  • 36 g strösocker (18 g i två olika skålar)
  • 5 g Lakritsroten saltlakritspulver (Lägg i varukorgen)
  • Svart färgpasta (lakritsrotens märke – mängd beror på önskad färg) (Lägg i varukorgen)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g socker till sockerlag (75 g i två olika skålar)
  • 50 g vatten till sockerlag (25 g i två olika skålar)
  • Vit chokladfyllning till svarta macarons:
  • 150 g philadelphiaost
  • 100 g vit choklad
  • Svart chokladfyllning till vaniljmacarons:
  • 150 g philadelphiaost
  • 100 g vit choklad
  • 1 ½ tsk Lakritsroten saltlakritspulver (eller enligt önskemål) (Lägg i varukorgen)
  • Svart färgpasta (1 liten knivsudd eller enligt önskemål) (Lägg i varukorgen)

Så här gör du

  1. Steg 1

    Mät upp äggvitan dagen innan du ska göra dina macarons. Det är väldigt viktigt att äggvitan får stå i rumstemperatur i minst 24 timmar innan de ska användas. Blanda 75 g mandelmjöl och 75 g florsocker för ena satsen och sikta ner det i en bunke så att du får ett fint mjöl. Tillsätt lakritspulvret till ena macaronblandningen (dessa blir dina lakritsmacarons). Tillsätt svart hushållsfärg (här har du i så mycket du vill tills önskad färg uppnås. Tänk på att färga blandningen ordentligt för smeten ljusnar när du blandar i övriga ingredienser och det är enbart i detta steg som du kan tillsätta färg).

  2. Steg 2

    Ställ din bunke åt sidan och påbörja din sockerlag. Koka upp 75 g socker och 25 g vatten tills sockerlagen uppnår 118 grader. Mät med en termometer för att komma upp till rätt temperatur. Börja samtidigt vispa din maräng, dvs 18 g socker och 30 g äggvita. Vispa upp äggvitan till ett vitt och fluffigt skum och tillsätt sockret lite i taget tills du får en fin, blank och fast maräng (du ska kunna vända upp och ner på buken utan att marängsmeten rinner ut. När sockerlagen kommit upp till 118 grader, tillsätter du denna försiktigt till marängen i en stråle och vispar på tills marängen svalnar vilket kan ta upp till 10 min. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i marängen och vänd den i smeten, blanda inte för mycket utan marängen och mjölblandningen ska gå ihop på ett lätt sätt. Blandar du för mycket riskerar du att smeten blir lös och dina macarons rinniga.

  3. Steg 3

    Rita ut små cirklar på ett bakplåtspapper eller använd en macaronmatta och spritsa ut små klickar av din smet. Slå lite på botten av din plåt för att släta ut de små topparna på macaronsen och låt de vila på plåten ca 45-60 min. Sätt ugnen på 150 grader. När det har bildats lite av en yta på dina lakritsmacarons och du kan känna lite lätt på de utan att de kladdar, är de redo för ugnen. Grädda i ca 10-12 min I mitten av ugnen (tiden kan variera beroende på ugn). Ta ut och låt de svalna på ett galler på bakplåtspappret innan du lossnar och fyller de. Upprepa ovan steg för din andra sats av macarons men uteslut lakritspulver och svart hushållsfärg. Glöm inte att tillsätta 1tsk vaniljsocker till dina vaniljmacarons.

  4. Steg 4

    Vit chokladfyllning till svarta macarons:

    Smält den vita chokladen I micron. Blanda till en slät smet med Philadelphia osten. Klicka ut på dina svarta macarons och montera ihop dem.

  5. Steg 5

    Svart chokladfyllning till vaniljmacarons:

    Smält den vita chokladen i micron. Blanda till en slät smet med Philadelphia osten. Blanda sedan i lakritspulvret och hushållsfärgen tills önskad smak och färg uppnås. Klicka ut på dina vaniljmacarons och montera ihop dem.

FÖLJ OSS