Lakrits petit chouxer med chokladlakritssås

Underbar liten bakelse med chokladlakritssås – perfekt överraskning till fikat. Receptet är framtaget av Lakritsroten.

Innehållsförteckning

  • Petit chouxer:
  • 2 dl mjölk
  • 1 kryddmått salt
  • 1 tsk socker
  • 75 g smör
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk lakritsroten saltlakritspulver (Lägg i varukorgen)
  • 3 ägg
  • Chokladlakritssås:
  • 1 ½ msk normal eller osaltat smör
  • 1 ½ - 2 msk kakao (beroende på hur stark chokladsmak du vill ha)
  • 1 msk ljus sirap
  • 3 msk socker
  • 1 dl grädde
  • 3 tsk Lakritsroten lakritspulver (Lägg i varukorgen)
  • 2 tsk Lakritsroten saltlakritspulver (Lägg i varukorgen)

Så här gör du

  1. Steg 1

    Petit choux:

    Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Värm upp mjölk, smör, salt, socker och lakritspulver på medelvärme i en kastrull. När mjölkblandningen har blivit varm rör du ner mjölet på ett fast sätt och rör till en lätthanterlig degboll. Låt degbollen svalna ett tag, ca 5-10 minuter.

    Det är viktigt att du låter degen svalna innan du blandar ner äggen annars blir den rinnig. Rör därefter ner äggen, ett i taget och rör om tills du får en jämn deg.

    Klicka sedan ut ca 1 msk av smeten som du formar i skeden till en liten boll på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bollarna i ca 15 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg och rest sig tillräckligt. Ta ut ur ugnen och dra av bakplåtspappret från plåten och låt bollarna svalna.

  2. Steg 2

    Chokladlakritssås:

    Smält smöret på medelvärme och vispa sedan i kakaon och rör om. Blanda sedan i resten av ingredienserna och tillsist grädden. Rör om i såsen kontinuerligt under uppkokning men låt den inte koka för mycket då den lätt bränns vid samt tjocknar.

    Tänk på att såsen tjocknar ytterligare när den svalnat. Blir den för tjock, kan du ha i lite vatten för att späda ut den. Häll såsen i en lufttät burk och förvara i rumstemperatur. Värm upp lite snabbt i micron när det är dags att använda såsen igen.

FÖLJ OSS