Lakritsrotens semla

Lakritssemla, en ljuvlig bit att älska! Recept framtaget av Lakritsroten

Innehållsförteckning

  • Semelbulle:
  • 50 g jäst
  • 200 g socker
  • 1 msk kardemumma
  • 500 g mjölk
  • 200 g rumstempurerat smör
  • 8-10 dl mjöl
  • Fyllning:
  • 100 g mandelmassa
  • 4 tsk lakritspulver (Lägg i varukorgen)
  • ¾ dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • Lakritssirap:
  • 3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 3 tsk lakritspulver (lägg i varukorgen)

Så här gör du

  1. Steg 1

    Semelbulle:

    Smula sönder jästen i en bunke. Häll i socker och kardemumma. Värm mjölken fingervarm, dra av från plattan. Lägg i smöret i klumpar. Tillsätt mjölk och smör till blandningen i bunken. Blanda tills jästen löst upp sig. Tillsätt mjölet lite i taget. Mata degen med mjöl tills degen lossnar från bunken. Lägg över en duk och låt jäsa i 1 timme. Knåda degen och rulla bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt. Lägg över duk, låt jäsa ytterligare 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg. Sätt in i ugnen ca 8-10 min. lägg på galler.

  2. Steg 2

    100 g mandelmassa med 4 tsk lakritspulver. Tillsätt ¾ dl mjölk och 3 dl vispad grädde.

  3. Steg 3

    Lakritssirap:

    Blanda socker och lakritspulver i en kastrull. Tillsätt vattnet och blanda runt. Låt koka i ca 20 min till en sirap. Vispa grädden. Skär av lock på 4 semelbullar. Gröp ut bullarna och lägg inkråmet i en bunke. Riv mandelmassan över inkråmet. Tillsätt lakritspulver och blanda runt. Tillsätt mjölk och ½ dl av den vispa grädden. Mixa runt detta med mixer eller noga med en gaffel. Häll i ½ dl lakritssirap. Blanda väl. Fyll bullarna med fyllningen.

    Ringla över lakritssirap i bunken med vispad grädde. Spritsa eller klicka ut grädde över bullarna. Ringla över ytterligare lite sirap över bullen. Sätt på locket och pudra med florsocker.

     

FÖLJ OSS