Lakritstarteletter

Gör egna lakritstarteletter – perfekt till påskbuffén. Lagom avslut till sillunchen.

Innehållsförteckning

  • Mördeg:
  • 100 g socker
  • 200 g smör
  • 300 g vetemjöl
  • 1 ägg
  • Lakritskola:
  • 2 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk lakritspulver (lägg i varukorgen)
  • Lemoncurd:
  • 2 st citroner
  • 50 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 st ägg
  • 1 äggula
  • 1 msk maizena
  • Italiensk maräng:
  • 3 st äggvitor
  • 150 g socker

Så här gör du!

  1. Steg 1

    Nyp samman mördegen till en deg. Lägg i kyl 30 min. Kavla ut och tryck ut i små tartlettformar. Grädda i ca 10 min på 175 grader. Låt svalna.

  2. Steg 2

    Lemoncurd: lägg socker, smör, citronjuice och citronzest i en kastrull. Koka upp.
    Vispa samman ägg, äggula och maizena. Häll det varma koket över äggen under ständig uppvispning. Slå tillbaka i kastrullen. Rör hela tiden i botten av kastrullen tills krämen börjar tjockna. Häll över i bunke och låt svalna helt med plastfolie direkt mot curdytan.

  3. Steg 3

    Lakritskola: Koka upp alla ingredienser. Koka till 111 grader. Tag av från plattan och låt svalna.

    -”Montera ihop tartletten här så den är beredd för marängen”-

  4. Steg 4

    Italiensk maräng: Lägg äggvita och socker i en kastrull. Värm massan under konstant vispning. Annars blir det äggröra. Värm tills alla sockerkristaller försvunnit (känn med fingrarna). Häll över i bunke eller matberedare och vispa på hög hastighet till en stabil maräng. Det ska bildas fina toppar efter vispen.  Spritsa direkt.

  5. Steg 5

    Montering: Klicka i Lakritskolan i botten av tartlettformen. Klicka över lemoncurd och avsluta med att spritsa över italiensk maräng. Bränn av marängen med gasolbrännare.