Magnifik laktritstårta med lakritstmascarponefrosting och lakritsfudge

Receptet är tredubblat för att kunna skapa en trevåningstårta. Beroende på hur du vill forma din tårta kan du halvera receptet. I receptet är det en 24 cm diameters form för samtliga 3 bottnar men skär ut mindre rundlar för mellersta och översta våningen. Har du bottnar i olika storlekar kan du använda dig av dem. En tårta som kräver lite pyssel men wow så läcker och galet god den är!!! Receptet är framtaget av Lakritsroten.

Innehållsförteckning

  • Tårtbotten:
  • 12 ägg
  • 6 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl potatismjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • Smör och ströbröd till formen
  • Svart färgpasta (mängd beror på önskad färg) (Lägg i varukorgen)
  • Mascascarponefrosting:
  • 500 g mascarponeost
  • 2 ½ -3 dl florsocker
  • 6 dl vispgrädde
  • Lakritsfudge:
  • 40 g rumsvarmt smör
  • 50 g vit sirap
  • 40 g strösocker
  • 12 g kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 ml grädde
  • 1 msk Liquorice granulat från Lakritsfabriken (Lägg i varukorgen)
  • Hallonsylt:
  • Valfri hallonsylt
  • Garnering:
  • Kokosflingor (färgade med svart pastafärg i en plastpåse till önskad färg uppnås)
  • Isländsk chokladlakrits Djupur (Lägg i varukorgen)
  • Sötlakritstremmar “Appolo lakrits” Island (Lägg i varukorgen)

Så här gör du

  1. Steg 1

    Tårtbotten:

    Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram 3 formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, smörj och häll på ströbröd. Ställ fram 4 bunkar. I ena bunken, vispa 4 ägg och 2 dl socker pösigt i minst 5 minuter. Upprepa samma steg i de övriga två bunkarna. Ställ åt sidan.  I den fjärde bunken blandar du 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och 1 tsk bakpulver. Sikta ner denna blandning och vänd försiktigt ner i ena bunken med äggblandning. Upprepa två ganger till för de övriga bunkarna. I en av bunkarna med mjöl och äggblandning, blandar du försiktigt i svart färgpasta. Grädda bottnarna i ca 30 min eller tills en provsticka kommer ut helt torr. Du ska då ha 3 bottnar varav en är svart. Låt bottnarna svalna helt innan du skär de.

  2. Steg 2

    Skär varje botten i tre delar. För att få en trevåningsbotten får du använda ögonmått och skära ut rundlar som är mindre än varandra av respektive botten så du kan bygga din tårta. Vi valde att ha en alternera en vaniljbotten med en svart botten i respektive våning. För att få till detta får du pussla lite.

  3. Steg 3

    Den första botten du skär till, behåll två av dess bottnar och lägg den tredje åt sidan. Ta din svarta tårtbotten och skär den i 3 bottnar.

    Lägg en stor svart botten mellan dina första vaniljbottnar så att du har sammanlagt 3 bottnar för din understa våningen.

    Därefter tar du din andra vaniljbotten och gör samma sak, skär den i 3 bottnar och lägg en vaniljbotten åt sidan och ersätt den med en svart botten. Lägg denna över din understa tårtvåning och med ögonmått skär runtomkring den så att den blir mindre än första våningen på tårtan.

    När du är nöjd med storleken tar du dig an den sista våningen. Då ska du ha en svart botten och två vaniljbottnar som utgör toppen på tårtan. Dessa lägger du på din andra våning och med ögonmått skär runtom så att den blir mindre än den andra våningen. Nu ska du ha 9 bottnar i 3 olika storlekar som ska bilda din trevåningstårta.

  4. Steg 4

    Mascarponefrosting:

    Blanda mascarponeosten och florsockret till en slät smet. Vispa övriga grädden hårt och blanda ner i mascarponeblandningen. Ställ i kylen i ca 30 min.

  5. Steg 5

    Lakritsfudge:

    Häll ner alla ingredienser förutom lakritsgranulatet i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp och sedan “sjuda” lite på medelvärme i ungefär en 30-45 minuter tills du får en blank, seg och tjock blandning. Du behöver inte röra om blandningen så ofta när den kokar/sjudar för den bränns inte vid så lätt. När du uppnått konsisten av en mjuk kola tar du av den från spisen och blandar i lakritsgranulatet. Häll ner fudgen i en skål och låt svalna och kallna i ett kylskåp i några timmar så att den sätter sig men ändå är såpass smidig så att du kan bre ut den. Skulle den bli för hård är det bara att mjuka upp den lite genom att värma upp den snabbt i micron.

  6. Steg 6

    Sätta ihop tårtan:

    Börja med din nedersta våning. Fyll en botten med hallonsylt och bre på ett lager av mascarponefrostning. Lägg på nästa botten och bred på din lakritsfudge samt ett tunt lager mascarponefrosting.

    Våning två och tre: Upprepa samma steg som för våning ett.

    Täck samtliga våningar utvändigt med resterande mascarponefrosting.

    Nu är det bara att låta fantasin flöda och klä din tårta. Vi valde att fästa lakritsremmar på botten, färgade kokosflingor på andra våningen och Djupur chokladlakrits på tredje våningen för att få en ombre effekt på tårtan. Klä respektive våning med garnering innan du staplar de på varandra. Din tårta är nu klar att avnjutas!

FÖLJ OSS