Mums Mums Lakrits & Lavendel

Chokladdoppade handgjorda mums mums med smak av lakrits o lavendel.

Innehållsförteckning

  • Botten:
  • 200 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 msk lakritspulver (lägg i varukorgen)
  • Maräng:
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl glykos
  • 4 st äggvitor
  • 1,5 st gelatinblad
  • 5 droppar lakritsessens
  • 5 droppar levendelessens
  • Choklad:
  • 100 g smör
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 tsk lakritsgranulat (lägg i varukorgen)

Så här gör du!

  1. Steg 1

    Botten: Rör samman alla ingredienser snabbt. Plasta in och lägg i kyl ca 30 min. Kavla ut med mjöl och stansa ut med ett mått. Placera på plåt och pudra över lakritspulver, grädda i ca 12 minuter.
    Låt svalna.

  2. Steg 2:

    Maräng:
    Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
    Placera vatten,socker och glykos i en kastrull och låt koka upp till ca 120 grader. Vispa under tiden äggvitorna till ett fast skum. Häll socker blandningen i en tunn stråle ner i äggvitorna medans du vispar på svag hastighet. Fortsätt vispa till marängen känns ljummen. Häll av vattnet från gelatinbladet och smält gelatinbladet i micron kort. Blanda gelatinet med lite av marängen. Vispa i gelatinblandningen i resten av marängen. Droppa ner essenserna.

  3. Steg 3:

    Spritsa toppiga maränger på de kalla kakorna. Ställ i frys på bakplåtspapper ca 3 h.

    Smält chokladen tillsammans med oljan och rör i granulatet.
    Doppa de frysta topparna i chokladen och ställ tillbaka på bakplåtspapperet.

    Låt chokladen stelna och pudra sist över lite lakritspulver.