Nationaldagstårta med Havtorn och Vilda Blåbär

Spännande Lakrits och Citrontartlette med havtornsbavaroise skapad av Daniel Roos på Pastry Design. Daniel Roos är en av Sveriges främsta konditorier

Innehållsförteckning

  • MÖRDEG
  • 125g Mjukt Osaltat Smör
  • 85g Florsocker
  • 1/2 Vaniljstång
  • 25g Mandelmjöl
  • 2g Salt
  • 1 ägg
  • 210g Mjöl
  • ---
  • CITRONKRÄM MED LAKRITS
  • 90g Citronsaft + Skal
  • 120g Smör
  • 45g Socker
  • 180g Ägg
  • 45g Socker
  • 1 Gelatinblad
  • 50g Lakrids by Johan Bülow Lakritssirap Handla
  • ---
  • HAVTORNSBAVAROISE
  • 110g Havtornspuré
  • 15g Citronjuice
  • 125g Socker
  • 1/2 Vaniljstång
  • 1 & 1/2 Gelatinblad
  • 40g Äggula
  • 10g Socker
  • 125g Grädde

Tillvägagångssätt

  1. Mördeg

    Börja med att rumstemperera smöret, blanda sedan med florsocker, vaniljstångfröna, mandelmjöl och saltet. När allt är upplöst så tillsätter man ägget och kör ihop det till en fast deg. Stoppa degen i kylen och låt den svalna. Kavla sedan ut den ca 3 mm tunn och lägg den i en pajform. Baka pajskalet ca 7 mån på 175 grader – Ta sedan ut det ur ugnen och låt det svalna

  2. Citronkräm med Lakrits

    Börja med att blötlägga gelatinet. Koka citronsaften och skalet med första mängden socker och smöret. Vispa ihop andra delen socker med äggen. När citronsaften kokar häller man det över äggblandningen. Sen häll tillbaka allt i kastrullen och koka det under konstant vispning till första bubblan (då ska krämen vara tjock). Sila sedan krämen genom en finsil, och tillsätt sedan gelatinet sedan vispar du i Lakritssirapen. Stoppa sedan krämen i kylen och låt den svalna. När krämen börjar bli fingervarm fyller man den i tårtskalet och låter den stelna i frysen

  3. Havtornsbavaraoise

    Börja med att blötlägga gelatinet. Blanda äggula och lilla mängden socker i en bunke. Koka Havtornspuré, stora socker sockermängden, citron och vaniljen. När havtornsblandningen kokar blandar man äggblandningen med lilla mängden socker och sjud alltsammans under konstant omrörning till 83 grader. Tillsätt gelatinet och sila smeten. Kyl bavaroisen till ca 20-25 grader vänd sedan i grädden som då ska vara lätt vispad. Fyll upp i två olika former och frys den sedan

  4. Montering

    Plocka ut pajen när den stelnat och placera ut havtornsbavaroisen på den stelnade Citron/lakritskrämen. Dekorera med färska jordgubbar, färska hallon samt Lakritskulor från BÄRRIES.