Prinsessbakalse med smak av midsommar och lakrits

Bjud på en smakexplosion inför midsommar. Jordgubb, marzipan och lakrits – kan inte bättre.

Innehållsförteckning

  • Jordgubbssylt:
  • 200 g jordgubbar
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk maizena
  • 2 msk lakritspulver (lägg i varukorgen)
  • 1 msk vatten
  • Botten:
  • 3 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk mjölk
  • Lakritskräm
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk Lakritsgranulat (lägg i varukorgen)
  • 1 tsk lakritsgranulat (lägg i varukorgen)
  • 1 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 2 msk maizena
  • Garnering:
  • 5 dl Grädde
  • Vit Marsipan
  • Rosor

Så här gör du

  1. Steg 1

    Blanda de frysta jordgubbarna med socker i en kastrull, placera på plattan. Låt koka samman tills du kan mosa jordgubbarna med en gaffel.
    Blanda maizena och vatten i en skål. Häll ner i kastrullen under ständig omrörning (för att slippa geleklumpar i sylten). Rör tills sylten tjocknar något. Stäng av plattan och låt svalna.

  2. steg 2

    Vispa ägg och socker ordentligt poröst. Det ska bli tydliga spår i massan. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Vänd sist ner mjölken.
    Pensla en bakplåtspappersförsedd plåt med olja. Pensla även kanterna på plåten så slipper du extra diskjobb.
    Bred ut smeten i plåten direkt efter den vispats ihop. Grädda i 200 grader i 5 minuter. Ta ut och vänd plåten över ett nytt bakplåtspapper (så kakan inte fortsätts gräddas och bli torr på den förra plåten). Låt svalna under handduk.
    Stansa nu ut bottnar till bakelsen med ett av glasen du kommer använda.

  3. steg 3

    Häll mjölken till lakritskrämen i en kastrull. Tillsätt 1 msk lakritsgranulat och 1 dl sockret. Låt koka upp.
    Vispa under tiden samman äggulor, 1 dl socker och maizena i en skål. Häll under omrörning den varma mjölken över äggvitorna. Blanda samman och häll snabbt tillbaka i kastrullen. Rör nu under hela tiden runt i kastrullen tills krämen kokat upp och tjocknat. Låt svalna. Rör ner ytterligare 1 tsk lakritsgranulat i krämen.
  4. Steg 4

    Kavla ut marzipanen  och stansa ut ett lock med det glas du kommer använda till bakelsen.
    Vispa grädden.

  5. Steg 5

    Montering:
    Placera lite vispad grädde i botten. Lägg en utstansad botten över grädden. Klicka i jordgubbssylt och lakritskräm i lager. Spritsa sist ett lager av grädde på toppen. Avsluta med att lägga ett utstansat matzipanlock på toppen. Placera en ros som garnering.

FÖLJ OSS