Spännande lakrits- och citrontartlette med havtornsbavaroise. Receptet är skapat av Daniel Roos på Pastry Design, en av Sveriges främsta konditorier.
Spännande lakrits- och citrontartlette med havtornsbavaroise. Receptet är skapat av Daniel Roos på Pastry Design, en av Sveriges främsta konditorier.
Mördeg: | |
125 g | Mjukt osaltat smör |
½ | Vaniljstång |
25 g | Mandelmjöl |
2 g | Salt |
1 st | Ägg |
210 g | Mjöl |
Citronkräm med lakrits: | |
90 g | Citronsaft + Skal |
120 g | Smör |
45 g | Socker |
180 g | Ägg |
45 g | Socker |
1 st | Gelatinblad |
50 g | Söt Lakritssirap |
Havtornsbavaroise: | |
110 g | Havtornspuré |
15 g | Citronjuice |
125 g | Socker |
½ | Vaniljstång |
1 ½ | Gelatinblad |
40 g | Äggula |
10 g | Socker |
125 g | Grädde |
MÖRDEG: Rumstemperera smöret blanda sedan med florsocker, vaniljstångfröna, mandelmjöl och saltet. När allt är upplöst så tillsätter man ägget och kör ihop det till en fast deg. Stoppa degen i kylen och låt den svalna. Kavla sedan ut den ca 3 mm tunn och lägg den i en pajform. Baka pajskalet ca 7 mån på 175 grader – Ta sedan ut det ur ugnen och låt det svalna
CITRONKRÄM MED LAKRITS: Börja med att blötlägga gelatinet. Koka citronsaften och skalet med första mängden socker och smöret. Vispa ihop andra delen socker med äggen. När citronsaften kokar häller man det över äggblandningen. Sen häll tillbaka allt i kastrullen och koka det under konstant vispning till första bubblan (då ska krämen vara tjock). Sila sedan krämen genom en finsil, och tillsätt sedan gelatinet sedan vispar du i Lakritssirapen. Stoppa sedan krämen i kylen och låt den svalna. När krämen börjar bli fingervarm fyller man den i tårtskalet och låter den stelna i frysen
HAVTORNSBAVAROISE: Börja med att blötlägga gelatinet. Blanda äggula och lilla mängden socker i en bunke. Koka Havtornspuré, stora socker sockermängden, citron och vaniljen. När havtornsblandningen kokar blandar man äggblandningen med lilla mängden socker och sjud alltsammans under konstant omrörning till 83 grader. Tillsätt gelatinet och sila smeten. Kyl bavaroisen till ca 20-25 grader vänd sedan i grädden som då ska vara lätt vispad. Fyll upp i två olika former och frys den sedan.