Underbar äppelkaka med julens främsta smak - saffran och som blandas med en härligt len lakritsmarsipan. Gott till julfikat eller på dessertbordet på julafton.
Underbar äppelkaka med julens främsta smak - saffran och som blandas med en härligt len lakritsmarsipan. Gott till julfikat eller på dessertbordet på julafton.
0,5 g | Saffran |
1 msk | Rom |
100 g | Smör |
2 st | Ägg |
2 dl | Socker |
3 dl | Vetemjöl |
2 tsk | Bakpulver |
1 dl | Mjölk |
2 st | Stora äpplen |
1 msk | Lakritsrotens lakritspulver |
Lakritsmarsipan: | |
Marsipan | |
Lakritsritens lakritsgranulat | |
Lakritsfabrikens Sirap Sweet |
Lakritsmarsipan: 200 g naturell marsipan blanda med 1 msk lakritsgranulat och 1 msk lakritsfabrikens sirap.
Stöt saffranet tillsammans med romen och låt stå tills det skall användas. Smält smöret och låt svalna något.
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Riv marsipanen och blanda med mjölet i en bunke. Häll nu i smöret i äggvispet. Tillsätt saffranet och rör om väl. Vänd i mjölblandningen och sist i mjölken. Vänd samman till en härligt gul smet.
Skiva äpplena tunt och blanda med lakritspulvret. Häll smeten i en form och tryck ner äppelskivorna. Grädda i 175 grader i ca 25-30 minuter beroende på ugn. Prova med en sticka - när den är torr är kakan klar.
Tag ut kakan och låt svalna. Njut tillsammans med vaniljsås eller en klick grädde.