Fri frakt över 250 kr!
Ska_rmavbild_2019-06-19_kl._10.58.52.png

Tårta med lakrits, hallon, lemon curd och krämig frosting!

En riktigt smarrig tårta med lakritsbottnar och ett täcke av syrlig lemoncurd, hallon och toppat med himmelsk frosting! Det hhär receptet passa perfekt till såväl fest som lyxig vardagsfika. Receptet är framtaget av Lakritsroten.

Ingredienser

Botten:
3 st Ägg
3 dl Socker
50 g Smör
1 dl Mjölk
4 tsk Lakritsrotens lakritspulver
2 tsk Bakpulver
3 dl Vetemjöl
Fyllning:
Ca 200 g Hallon
Lemon curd
½ st Gelatinblad
½ st Citron, finrivet skal och saften
25 g Smör
1 dl Socker
1 st Ägg
1 st Äggula
Frosting:
150 g Kallt smält smör
450 g Färskost, Philadelphia
1 ½ tsk Vaniljsocker
2 ½ dl Florsocker
Topping:
ca 10 st Lakritspraliner med hallonsmak

Så här gör du

Steg 1

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form, ca 22 cm i diameter med hög kant 6- 7 cm. Vispa ihop ägg och socker tills det är pösigt. Smält smöret och häll i mjölken. Blanda ihop de torra ingredienserna. Blanda därefter alla ingredienser samman till en jämn smet.

Steg 2

Häll upp smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 30-35 minuter. Kolla med en sticka att kakan är färdig. Låt kakan stå i formen en stund och vänd sedan upp den på ett fat. Låt kakan svalna betydligt medans du börjar med de övriga delarna (om du har möjlighet ställ kakan i frysen för att få den riktigt kall).

Steg 3

Frosting:

Vispa ihop det smälta och avsvalnade smöret med färskosten. Vispa i vaniljsocker och florsocker till en krämig smet.

Steg 4

Lemon curd:

Blötlägg gelatinet i skål med kallt vatten i 5-10 minuter. Lägg citronskal, saft, smör och socker i en rostfri kastrull. Värm tills smöret och sockret löst sig. Vispa ihop ägget och äggulan. Häll citronblandningen över äggen och vispa kraftigt. Häll tillbaka allt i kastrullen och sätt tillbaka på plattan. Vispa tills den börjar tjockna. Häll blandningen genom en sil. Lyft upp gelatinbladet ur vattenbadet och krama ur det, rör sedan ner gelatinet i den varma lemoncurden. Rör tills allt smält. Låt svalna.

Steg 5

Montering av tårtan:

Mixa de frysta hallonen till fina små bitar. Dela kakan i tre bottnar. Lägg hallonen på den understa botten och fördela lemon curd mellan de två övriga. Täck hela tårtan med frosting. Det går lättast om du spritsar på kanterna med en liten tyll och sedan brer ut frostingen. (Då lossnar inte smulor när man brer ut den)

Lägg lakritspulver i en finmaskig sil ( tex Te-sil) håll silen ovan den frostade tårtan och knacka försiktigt på silen så får du ett jämt pudertäcke ovan frostingen. Garnera med vad du önskar! Ett hett tips är Haupt Hallon praliner.

Smaklig spis!