Fri frakt över 200 kr!
IMG_6164_1.jpg

Winerstänger med lakritskola á la Lakritsroten

Härligt knapriga wienerstänger med lakritskolafyllning. De här läckra små snittarna är perfekt att servera på ett riktigt klassiskt fikabord eller bjudning.

Ingredienser

Kakdeg:
250 g Smör eller margarin
1,5 dl Strösocker
2 st Ägg
6,5 dl Vetemjöl
0,5 tsk Hjorthornssalt
ca 4 msk Valfri röd sylt, tex hallonsylt
Sockerglasyr:
2 dl Florsocker
1,5 msk Vatten
Lakritskolan:
2 dl Vispgrädde
1 dl Sirap
0,5 dl Lakritsfabriken Sirap Sweet
0,75 dl Strösocker
80 g Smör
2 tsk Lakritsrotens lakritspulver
1,5 tsk Lakritsrotens lakritsgranulat

Så här gör du

Steg 1

Kakdegen: Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt försiktigt ett ägg i taget och vispa ordentligt emellan varje ägg. Blanda mjöl och hjorthornssalt och vänd ner i smeten. Degen skall inte knådas. Dela degen i 4 delar, rulla till längder och tryck med hjälp av fingret en skåra i längden, (se till att trycka upp kanterna så att kolan inte rinner ut).

Steg 2

Lakritskola: Lägg grädde, sirap, strösocker och smör i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp. Sänk värmen något så det inte bränns i botten. Låt koka till 122 grader (kolla med termometer). Tag av från plattan och låt svalna något.

Steg 3

Fördela lakritskolan i längderna ända upp till degkanten. Grädda i mitten av ugn i ca 10 min, eller tills kanterna börjat bli gyllenbruna.

Steg 4

Glasyr: Blanda samman florsocker och vatten och ringla över de kalla kaklängderna. Skär i sneda snitt ca 2-3 cm.