Chokladmoussetårta med mycket smak av lakrits
och toppas med olika lakritskulor!
Chokladmoussetårta med mycket smak av lakrits
och toppas med olika lakritskulor!
Botten: | |
275 g | Digestivekex |
100 g | Smält smör |
75 g | Salta krokodiltårar |
ChokladMousse: | |
300 g | Mörk choklad |
5 dl | Grädde |
3 st | Äggulor |
100 g | Salmiakdröm |
Ganache: | |
150 g | Mörk choklad |
1/2 dl | Grädde |
Garnering: | |
Haupt Kärlek | |
Möndlur | |
Salmiakdröm | |
Salta krokodiltårar | |
Hallon Djupur |
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att mortla eller krossa krokodiltårarna (karamellerna) och digestivkexen. Blanda med smöret och tryck ut i en bakplåtspappersförsedd springform 24 cm i dm. Grädda mitt i ugn ca 15 min. Tag ut och låt svalna helt.
Moussen:
Smält chokladen över vattenbad eller försiktigt i micron. Låt svalna något och vispa undertiden grädden lätt. Den ska bara precis få spår efter vispen. Blanda chokladen med äggulorna och rör ihop väl. Vänd ner i grädden. Blanda genom att försiktigt vända smeten. Häll över den kalla botten. Hacka ner salmiakdrömmen i mindre bitar och strö ut över moussen. Tryck försiktigt ner i den mjuka moussen. Ställ i frys ca 5h.
Tag ut moussen ur frysen. Tag ut ur formen och lägg på ett fat, spänn tillbaka ytterkanten av formen på tårtan för att senare kunna hälla i ganachen. Ställ kallt.
Gör ganagen genom att värm grädde i en kastrull. När grädden börjat koka, tag av från plattan och lägg ner chokladen som är lite upphackad. Blanda tills det blir en mjuk kräm. Det kan ta ett tag, men ge inte upp det kommer. Låt ganachen svalna i kyl.
Häll den svala ganachen över moussetårtan och ställ kallt ca 2 h.
Tag bort formen runt tårtan. Garnera med lakritsen i en halvmåneform.