16 Produkter

Smaksättning med lakrits

LAKRITS SOM SMAKHÖJARE I DIN MATLAGNING

Användningsområdena och formerna för lakrits som smaksättning är många! Några av favoriterna är med lakritspulver och salmiaksalt, men lakrits kan med fördel användas i en rub till grillningen eller som essence för att toppa upp en dessert.

Torkad lakritsrot pulveriseras och kokas i flera omgångar tills man får en reduktion, en seg rödbrun massa. När massan sedan torkas och kommer i kontakt med syre blir den svart och hård. Därefter pulveriseras massan till fint pulver, det vi kallar lakritspulver. Lakrits används med fördel som krydda i matlagning!

Salmiaksalt är saltet ammoniumklorid (NH4Cl), ett vitt pulver som till smaken är mycket salt. För att framställa saltlakrits tillsätter man ammoniumklorid i lakrits. Saltlakritspulver är alltså en blandning av lakritspulver och salmiaksalt. Både salmiak och saltlakritspulver är populära smaksättare i bakverk och inbitna salmiakälskare kan till och med avnjuta det som det är.