Kryddan lakrits kommer från lakritsrot (Glycyrrhiza glabra) som hör till familjen ärtväxter. Lakritsrot trivs i torrare klimat såsom runt medelhavsområdet, Kina, Iran och i vissa delar av Nordamerika och Australien.

Lakritsrot är en buske som har långa rötter (8-10 m långa) och det är just rötterna som skördas vart tredje år och används för tillverkning av lakrits. Lakritsrot mals och kokas för att få fram lakritsextrakt.

Lakritsens historia Lakritsrot har en lång historia framförallt som medicinalväxt och så långt som 4000 år tillbaka i tiden finns skrifter som visade att lakritsrot användes som läkemedel. Härföraren Alexander den store och kejsaren Julius Caesar gav sina soldater lakritsrot att tugga på för att motverka törst. Italien är en stor producent av lakrits och då främst i södra Italien, Kalabrien. Italien anses av många odla världens bästa lakrits.

I England kom lakritsodlandet igång under 1500-talet. Det var också här som det mjuka lakritsgodiset uppfanns. Egentligen sägs det varit ett misstag då man råkade röra vetemjöl i tillverkningen av lakritsgodis, vilket senare blev kallat engelsk konfekt. Till Sverige kom lakrits i slutet 1800-talet och har genom åren blivit en mycket populär och efterfrågad produkt. Dragerad lakrits, dvs lakrits rullad i choklad uppfanns för ungefär 50 år sedan på Island. Idag är lakritspraliner en av de absoluta storsäljarna inom lakrits. Utforska vårt sortiment av Isländsk lakrits så förstår du varför det är så populärt.

Vad är saltlakrits? Saltlakrits innebär att man har tillsatt salmiaksalt, ammoniumklorid i lakritsen som då får en salt smak. Saltlakrits är extra populärt i de nordiska länderna.

Vad är rålakrits? Rålakrits är 100 % lakrits, en ren naturprodukt som utvinns ur lakritsroten. Rålakrits har naturligt en bitter-söt smak. Sötman kommer från det naturliga ämnet i lakritsroten glycyrrhizinsyra. Rålakrits innehåller alltså inget tillsatt socker. Det italienska företaget Amarelli är en av de främsta tillverkarna av rålakrits.