Fantastiskt goda lakritsmuffins med citron toppade med silkeslen mascarponefrosting och saltlakritsflakes! Enkla att göra inför en spontan höstfika. Receptet är framtaget av Lakritsroten.
Fantastiskt goda lakritsmuffins med citron toppade med silkeslen mascarponefrosting och saltlakritsflakes! Enkla att göra inför en spontan höstfika. Receptet är framtaget av Lakritsroten.
Muffins: | |
2 st | Ägg |
1 ½ dl | Socker |
3 ½ dl | Vetemjöl |
2 tsk | Bakpulver |
½ tsk | Bikarbonat |
2 tsk | Vaniljsocker |
75 g | Smält smör |
1 1/2 citron | Citron, pressad juice och rivet skal |
1 ½ | Sweet liquorice syrup |
2 ½ -3tsk | Lakritsroten Saltflakes |
Citronmascarponefrosting: | |
250 g | Mascarponeost |
1 ½ -2 dl | Florsocker |
3 dl | Vispgrädde |
1 citron | Rivet skal och saft |
1 msk | Lakritsroten strössel |
Muffins:
Sätt ugnen på 200 grader. Förbered en plåt med muffinsformar. Vispa ägg och sockret poröst i ca 5-10 minuter. Blanda ihop de torra ingredienserna tillsammans med det rivna citronskalet och tillsätt lite i taget i ägg och sockermixen. Smält smöret och låt svalna lite. Blanda i lakritssirapen i smeten.
Rör sedan i smöret och citronsaften i smeten. Blanda tillsist i strösslet och rör om. Häll smeten i muffinsformar och grädda i ugnen i ca 12 minuter. Ta ut och låt muffinsen svalna på galler.
Citronmascarponefrosting:
Blanda mascarponeosten och florsockret till en slät smet. Blanda i 1 dl grädde i smeten och vispa upp. Vispa övriga grädden hårt och blanda ner i mascarponeblandningen. Ställ i kylen i ca 30 min. Spritsa ut frostingen på muffinsarna och strössla på lite av Lakritsrotens strössel och njut. Det går alldeles utmärkt att frysa muffinsen med frostingen på om du skulle få några över, plocka bara bort strösslet och strössla på nytt nästa gång du ska servera dem.