Enkel och smarrig jordgubbscheesecake på en härlig lakritsbotten. Den här cheesecaken räcker till 10-12 bitar och är perfekt att bjuda på när man vill lyxa till helgen.
Enkel och smarrig jordgubbscheesecake på en härlig lakritsbotten. Den här cheesecaken räcker till 10-12 bitar och är perfekt att bjuda på när man vill lyxa till helgen.
Botten: | |
300 g | Lakrits skorpor |
80 g | Smör |
1 ½ msk | Lakritsrotens lakritspulver |
Jordgubbskräm: | |
200 g | Philadelphiaost |
1 liter | Frysta jordgubbar |
2 ½ dl | Kesella |
2-4 msk | Florsocker |
4 st | Gelatinblad |
½ liter | Färska jordgubbar |
1 ½ tsk | Lakritsgranulat (till garnering) |
1 nypa | Citronmeliss eller myntablad (till garnering) |
Tina de frysta jordgubbarna. Sätt på ugnen på 175 grader. Mixa lakritsskorpor i en matberedare eller med en stavmixer till ett fint mjöl. Blanda skorpmjölet med lakritspulvret, här kan du både öka och minska mängden lakritspulver, allt efter smak.
Smält smöret och blanda ner i mjöl och lakritsblandningen. Se till att alla ingredienserna verkligen går ihop, överarbeta dock inte då kakan kan bli hård och satt. Fördela blandningen i en smord form med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
Sila bort överflödig vätska från de tinade jordgubbarna, lägg dem sedan i en skål, mixa med en stavmixer. Det är gott om det är lite större bitar kvar. Blanda ner osten och kesellan och smaka av med florsocker. Lägg gelatinbladen i blöt och smält de tillsammans med en matsked vatten i en kastrull på svag värme. Vispa hastigt det smälta gelatinet i jordgubbssmeten.
Häll över jordgubbssmeten över den svala kakbotten och låt stå kallt i ca 4 timmar före servering. Kakan kan med fördel göras dagen innan så den hinner svalna ordentligt och smakerna kommer fram alldeles extra.
Garnera med färska jordgubbar, citronmeliss eller varför inte myntablad allt efter smak.
Tips! Toppa med lakritsgranulat (inte pulver då det smälter snabbt i den krämiga ytan). Blir både snyggt och ger en mer tydlig lakritssmak. Tänk även på att tårtan ska serveras kall.