Fri frakt över 250 kr!
jordgubbscheescake-900x900_1.jpg

Jordgubbscheesecake med Lakritsbotten

Enkel och smarrig jordgubbscheesecake på en härlig lakritsbotten. Den här cheesecaken räcker till 10-12 bitar och blir perfekt för sommarkalas eller fika. Tänk på att cheesecaken ska stå kallt i kylskåp i minst fyra timmar innan servering. Väl värt väntan!

Ingredienser

Botten:
300 g Lakrits skorpor
80 g Smör
1 ½ msk Lakritsrotens lakritspulver
Jordgubbskräm:
200 g Philadelphiaost
1 liter Frysta jordgubbar
2 ½ dl Kesella
2-4 msk Florsocker
4 st Gelatinblad
½ liter Färska jordgubbar
1 ½ tsk Lakritsgranulat (till garnering)
1 nypa Citronmeliss eller myntablad (till garnering)

Så här gör du

Steg 1

Tina de frysta jordgubbarna. Sätt på ugnen på 175 grader. Mixa lakritsskorpor i en matberedare eller med en stavmixer till ett fint mjöl. Blanda skorpmjölet med lakritspulvret, här kan du både öka och minska mängden lakritspulver, allt efter smak.

Steg 2

Smält smöret och blanda ner i mjöl och lakritsblandningen. Se till att alla ingredienserna verkligen går ihop, överarbeta dock inte då kakan kan bli hård och satt. Fördela blandningen i en smord form med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.

Steg 3

Sila bort överflödig vätska från de tinade jordgubbarna, lägg dem sedan i en skål, mixa med en stavmixer. Det är gott om det är lite större bitar kvar. Blanda ner osten och kesellan och smaka av med florsocker. Lägg gelatinbladen i blöt och smält de tillsammans med en matsked vatten i en kastrull på svag värme. Vispa hastigt det smälta gelatinet i jordgubbssmeten.

Steg 4

Häll över jordgubbssmeten över den svala kakbotten och låt stå kallt i ca 4 timmar före servering. Kakan kan med fördel göras dagen innan så den hinner svalna ordentligt och smakerna kommer fram alldeles extra.

Steg 5

Garnera med färska jordgubbar, citronmeliss eller varför inte myntablad allt efter smak.

Tips! Toppa med lakritsgranulat (inte pulver då det smälter snabbt i den krämiga ytan). Blir både snyggt och ger en mer tydlig lakritssmak. Tänk även på att tårtan ska serveras kall.