Fri frakt över 250 kr!
Lakrits Ris a la Malta.jpg

Lakrits Ris à la Malta

Julens dessert nummer ett i ny tappning! Ris a la Malta med lakrits, clementiner och dessutom toppad med en utsökt hallon- och lakritsmermelad. En hit på julbordet!

Ingredienser

2,5 dl Grötris
1 tsk Salt
5 dl Vatten
7 dl Mjölk
2 dl Grädde (steg 1)
2 tsk Lakritsrotens lakritsgranulat
5 dl Grädde (steg 3)
2 msk Florsocker
2 dl Hackade rostade hasselnötter
2 tsk Lakritsrotens lakritsgranulat
Några droppar vatten
2 burkar Lakrits- & hallonmarmelad
5 st Clementiner

Så här gör du

Steg 1

Lägg grötris, salt och vatten i en lite större kastrull. Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme i ca 10 min. Tillsett nu 2 dl mjölk i taget, vänta ca 5-7 min mellan varje tillsättning. (Om du tillsätter all mjölk på en gång finns det risk för att gröten skär sig). Avsluta med att blanda i två dl grädde.

Steg 2

Låt sjuda, fortfarande på svag värme tills du fått en krämig gröt. Låt svalna helt och hållet.

Steg 3

Lägg lakritsgranulatet i en skål. Droppa i några droppar vatten och rör till granulatet börjar lösa upp sig. Lägg i de hackade-rostade hasselnötterna och låt marinera ett tag. Vispa upp grädden till fast skum. Blanda i florsocker och sedan den kalla gröten.

Steg 4

Lägg en klick ris a la malta i botten på ett glas. Skeda över clementin- lakrits marmeladen så det täcker i ett tunt lager. Lägg på några skivor av en clementin. Strö över lite av lakritshasselnötterna. Klicka på mer ris a la malta och dekorera med ytterligare några skivor av clementinen.