Fri frakt över 250 kr!
Lakritslimpa med lakritssmör.PNG

Lakritslimpa med lakritssmör

Hembakat bröd med lakrits – perfekt till lördagsfrukosten. Servera med smör smaksatt med lakritspulver. Receptet är framtaget av Lakritsroten.

Ingredienser

2 ½ dl Vatten
2 ½ dl Mjölk
2 msk Mörk sirap
1 ½ msk Olivolja
2 tsk Salt
1 pkt Jäst
3 ½ - 4 tsk Sweet liquorice syrup
3 tsk Lakritsroten lakritspulver
10-12 dl Mjöl
Lakritsmör
50 g Smör
½ tsk Lakritsroten lakritspulver

Så här gör du

Steg 1

Blanda vatten och mjölk i en kastrull på mellanvärme till 45 grader. Blanda mörk sirap, olivolja, salt, jäst, lakritssirap och lakritspulver i en bunke och häll på degvätskan så att jästen löser upp sig. Häll i mjölet lite i taget och börja knåda till en deg antingen för hand eller i en hushållsassistent. När degen är tillräckligt smidig och släpper från bänken eller assistenten låter du den jäsa under en handduk i ca 60 min. Knåda degen ordentligt efter första jäsningen och forma därefter till en limpa.

Steg 2

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg den på en plåt och förbered för andra jäsningen. Skär lite snitt i ytan på limpan för att få ett fint bröd och låt jäsa under en handduk på plåten i ytterligare 60 min. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Sänk därefter värmen till ca 180 grader och grädda i ytterligare 20 min. Ta ut brödet och låt det vila i ca 30 min innan du skär upp det.

Steg 3

Blanda i lite Lakritsroten lakritspulver i ditt smör, smöra din limpa och njut!