Överraska med Lakritsrotens lakritssemla på fettisdagen!
Överraska med Lakritsrotens lakritssemla på fettisdagen!
Semmelbulle: | |
50 g | Jäst |
200 g | Socker |
1 msk | Kardemumma |
500 g | Mjölk |
200 g | Rumstempurerat smör |
8-10 dl | Vetemjöl |
Fyllning till 4st semlor: | |
100 g | Mandelmassa |
4 tsk | Lakritsrotens lakritspulver |
¾ dl | Mjölk |
3 dl | Vispad grädde |
Ca 1-2 msk | Saltlakritssirap |
3 dl | Vatten |
2 dl | Socker |
3 tsk | Lakritsrotens lakritspulver |
Bullar: 1.Smula sönder jästen i en bunke. Häll i socker och kardemumma. 2. Värm mjölken till fingervarmt, ta av från plattan. Lägg i smöret i klumpar. 3. Tillsätt mjölk och smör blandningen i bunken. Bland tills jästen löst upp sig. 4. Tillsätt mjölet lite i taget. Mata degen med mjöl tills degen lossnar från bunken. 5. Lägg över en duk och låt jäsa i 1h. 6. Knåda degen och rulla bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt. 7. Lägg över duk, låt jäsa ytterligare 1h. 8. Sätt ugnen på 225 grader. 9. Pensla bullarna med ägg. Sätt in i ugnen ca 8-10 min. lägg på galler.
Lakritssirap: Blanda socker och lakritspulver i en kastrull. Tillsätt vattnet och blanda runt. Låt koka i ca 20 min till en sirap.
Montering: Vispa grädden. 2. Skär av lock på 4 semelbullar. Gröp ut bullarna och lägg inkråmet i en bunke. 3. Riv mandelmassan över inkråmet. Tillsätt lakritspulver och blanda runt. 4. Tillsätt mjölk och ½ dl av den vispa grädden. 5. Mixa runt detta med mixer eller noga med en gaffel. 6. Häll i ½ dl lakritssirap. Blanda väl 7. Fyll bullarna med fyllningen.
Ringla över lakritssirap i bunken med vispad grädde. Spritsa eller klicka ut grädde över bullarna. Ringla över ytterligare lite sirap över bullen. Sätt på locket och pudra med florsocker.