Fri frakt över 250 kr!
Nami tupa knappar dessert.jpg

Nami tupa knappar dessert

En spännande dessert som passar till de lyxiga lakritsstunderna. Servera och ät direkt!

Ingredienser

Mandelbotten:
4 st Äggulor
1 dl Socker
100 g Riven madelmassa
4 st Äggvitor
Brynt smörglass:
150 g Smörglass
4 dl Mjölk
3 dl Grädde
5 st Äggulor
2 dl Rårörsocker
Stekta rabarber:
50 g Smör
200 g Rabarber
1 nypa Flingsalt
Cayennepeppar & Salmiak kolasås:
200 g Lakritsrotens Salmiakknappar
100 g Vatten
200 g Grädde

Så här gör du

Steg 1

Mandelkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggulor och socker poröst. Riv ner mandelmassan. Rosta mandlarna lätt i stekpanna med skal på. Mixa sedan till fint mjöl. Vänd ner mandelmjölet i äggsmeten. Vispa äggvitorna vit och fluffigt. När det blivit en vit maräng vispa ytterligare 3 minuter. Äggvitorna ska bli till ett hårt skum. Vänd samman äggvitan med äggulesmeten. Häll ut i en bakplåtspappersförsedd form ca 15x25cm. Grädda i ca 30 minuter. Se så kakan är färdiggeäddad med provsticka. Låt svalna.

Steg 2

Glassen: Bryn smöret i en kastrull. Låt svalna något. Vispa samman ägggulor och socker vit och poröst. Koka samtidigt upp mjölk och grädde i en annan kastrull. Häll lite av mjölkgrädden över äggvispet under kraftig omrörning. Häll över resten av mjölken och vispa samman. Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 85 grader under konstant omrörning. Tag av från plattan och häll i det brynta smöret. Låt svalna helt. Plasta med plasrfolie direkt mot ytan och ställ i kylen över natten. Kör i glassmaskin eller sätt i frys.

Steg 3

Cayennpeppae&salmiak kolasås: Häll karamellerna tillsammans med vattnet i en kastrull. Koka på högsta temperatur till en trögrinnande sockerlag. Häll på grädden. Koka till ca 110 grader eller till en trögflytande massa.

Steg 4

Smörstekta rabarber: Skär rabarbern i 1 cm stora bitar. Fräs smöret i en stekpanna. Lägg i rabarber och låt fräsa tills de börjar bli lite mjuka. Vänd bara ibland. Tag av från plattan. Strö med flingsalt.

Steg 5

Montering: Stansa ut ringar av kakan med ett glas. Placera på en tallrik. Spritsa ut kolasåsen i ett mönster. Lägg en kula glass på kakan och de smörstekta rabarberna vid sidan. Avsluta med att skiva några jordgubbar som sprids ut på tallriken. Ät direkt!