En spännande dessert som passar till de lyxiga lakritsstunderna. Servera och ät direkt!
En spännande dessert som passar till de lyxiga lakritsstunderna. Servera och ät direkt!
Mandelbotten: | |
4 st | Äggulor |
1 dl | Socker |
100 g | Riven madelmassa |
4 st | Äggvitor |
Brynt smörglass: | |
150 g | Smörglass |
4 dl | Mjölk |
3 dl | Grädde |
5 st | Äggulor |
2 dl | Rårörsocker |
Stekta rabarber: | |
50 g | Smör |
200 g | Rabarber |
1 nypa | Flingsalt |
Cayennepeppar & Salmiak kolasås: | |
200 g | Lakritsrotens Salmiakknappar |
100 g | Vatten |
200 g | Grädde |
Mandelkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggulor och socker poröst. Riv ner mandelmassan. Rosta mandlarna lätt i stekpanna med skal på. Mixa sedan till fint mjöl. Vänd ner mandelmjölet i äggsmeten. Vispa äggvitorna vit och fluffigt. När det blivit en vit maräng vispa ytterligare 3 minuter. Äggvitorna ska bli till ett hårt skum. Vänd samman äggvitan med äggulesmeten. Häll ut i en bakplåtspappersförsedd form ca 15x25cm. Grädda i ca 30 minuter. Se så kakan är färdiggeäddad med provsticka. Låt svalna.
Glassen: Bryn smöret i en kastrull. Låt svalna något. Vispa samman ägggulor och socker vit och poröst. Koka samtidigt upp mjölk och grädde i en annan kastrull. Häll lite av mjölkgrädden över äggvispet under kraftig omrörning. Häll över resten av mjölken och vispa samman. Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 85 grader under konstant omrörning. Tag av från plattan och häll i det brynta smöret. Låt svalna helt. Plasta med plasrfolie direkt mot ytan och ställ i kylen över natten. Kör i glassmaskin eller sätt i frys.
Cayennpeppae&salmiak kolasås: Häll karamellerna tillsammans med vattnet i en kastrull. Koka på högsta temperatur till en trögrinnande sockerlag. Häll på grädden. Koka till ca 110 grader eller till en trögflytande massa.
Smörstekta rabarber: Skär rabarbern i 1 cm stora bitar. Fräs smöret i en stekpanna. Lägg i rabarber och låt fräsa tills de börjar bli lite mjuka. Vänd bara ibland. Tag av från plattan. Strö med flingsalt.
Montering: Stansa ut ringar av kakan med ett glas. Placera på en tallrik. Spritsa ut kolasåsen i ett mönster. Lägg en kula glass på kakan och de smörstekta rabarberna vid sidan. Avsluta med att skiva några jordgubbar som sprids ut på tallriken. Ät direkt!