Tårta med lakrits och smarrig hallonbotten dekorerad med lakritspipor! Lakrits och hallon i en fantastisk kombination, vad kan gå fel?
Tårta med lakrits och smarrig hallonbotten dekorerad med lakritspipor! Lakrits och hallon i en fantastisk kombination, vad kan gå fel?
Hallonbotten: | |
100 g | Smör |
100 g | Vit choklad |
2 dl | Strösocker |
3 st | Ägg |
3 dl | Mandelmjöl |
3 dl | Hallon |
Topping: | |
5 st | Lakritspipor |
4 dl | Grädde |
Lägg pipor och häll grädde i en kastrull. Sätt på svag värme (DEN FÅR INTE KOKA) låt piporna långsamt smälta ner i den varma grädden. Det kan ta ett tag så man får ha tålamod. Vakta noga så grädden aldrig börjar koka. Om den börjar koka så kommer toppningen att skära sig i slutskedet.
När piporna smält och du har en jämn krämig smet så ställer du smeten att svalna, minst 4 h gärna över natten.
Gör under tiden tårtans hallonbotten. Smält smöret. Blanda i den vita chokladen bruten i bitar. Rör tills chokladen smält och gått ihop med smöret. Vista samman ägg och socker och tillsätt sedan smörsmeten. Vänd sist ner mandelmjölet till en jämn smet. Häll smeten i en smord 24 cm springform.
Strö över hallonen över kakan. (frysta hallon går lika bra som färska.) Grädda i 20 min i 175 grader mitt i ugnen.
När kakan svalnat helt. Tillsätt ytterligare 1 dl grädde till pipsmeten och blanda ordentligt. Vispa lakritsgrädden till spritsbar konsistens med elvisp. Spritsa eller bre över hallonkakan. Dekorera med ytterligare pipor.