Blåbärsmuffins lakritsswirl & lakritsmaräng

Här snackar vi muffins – vad sägs om blåbärsmuffins med rinnande lakritsswirl och hemgjord italiensk maräng..

Innehållsförteckning

  • Muffins:
  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk citronskal
  • 4 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • Fyllning:
  • 4 dl blåbär
  • Lakritssirap (lägg i varukorgen)
  • Maräng:
  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk limeskal

Så här gör du!

  1. Steg 1

    Sätt på ugnen på 200 grader. Vispa socker och ägg poröst. Vänd ner vaniljsocker, citronskal och smör. Blanda samman bakpulver, salt och vetemjöl. Vänd ner varvat med mjölken i äggsmeten. Blanda endast så att smeten går ihop. Så får du extra saftiga muffins.

  2. Steg 2

    Fyll nu upp 8 st muffinsformar till hälften med smet. Lägg i 1msk blåbär och 1 tsk lakritssirap i varje form. Fördela resterande smet i formarna. Grädda i ca 18 min.

  3. Steg 3

    Nu gör du den italienska marängen. Lägg äggvitorna och strösockret i en värmetålig skål och sätt över ett vattenbad. Rör hela tiden så ägget inte koagulerar. Låt värmas tills alla sockerkristaller försvunnit. Känn mellan fingrarna. Häll äggblandningen i en matberedare eller vispa för hand tills blandningen svalnat. Då tillsätter du limeskal och vaniljsocker och vispar ner i marängen. Vänd ner 2 msk lakritssirap i marängen. Lägg i en spritspåse och spritsa marängtoppar på de kalla muffinsarna. Bränn marängen med en gasolbrännare.