Citronkladdkaka med italiensk lakritsmaräng

Syrligt, krämigt, marängigt och alldeles alldeles underbart…

Innehållsförteckning

  • Citronkladdkaka med italiensk lakrits maräng:
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjöl
  • 1 citron
  • Lakritskolasås:
  • 3 dl grädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 1 tsk lakritsgranulat (Lägg i varukorgen)
  • Italiensk maräng:
  • 4 st äggvitor
  • 2 dl socker

Så här gör du!

  1. Steg 1

    Sätt ugnen på 175 grader.

    Smält smöret låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Vänd mer vaniljsocker och mjöl. Vänd sist ner de smälta smöret.
    Avsluta med att riva ner zest från en citron, och pressa ner saften från citronen i smeten. Grädda i ca 20 minuter.
    Låt svalna.

  2. Steg 2

    Lakritskolasås –
    Koka samman alla ingredienser. Rör i botten då och då. Kolan är färdig vid 120 grader eller tills du kan göra att löst kulprov.

  3. Steg 3

    Italiensk maräng –

    Blanda samman äggvitor och socker och sätt över ett vattenbad. Rör hela tiden tills du inte längre kan känna några sockerkristaller i blandningen.
    Börja vispa blandningen på låg hastighet och öka successivt. Marängen är klar när smeten är rumstempererad.

  4. Steg 4

    Ihopsättning:

    Vänd ner hälften av kolasåsen i marängen precis då marängen är färdigvispad.Bred ut eller spritsa över citronkladdkakan.
    Bränn marängen i ugn ca 5 min eller med en gasolbrännare.

    Perfekt vårfika.