Lakritstårta med lakritsmarinerade hallon

Fantastisk tårta med lakritsmarinerade hallon.

Innehållsförteckning

  • Lakritsmarinerade hallon:
  • 200 g hallon
  • 3 tsk lakritspulver (Lägg i varukorgen)
  • Kaka:
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk kardemumma
  • 3 dl skrädmjöl (eller vanligt mjöl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 4 st äggvitor
  • 2 dl socker
  • 1 tsk lakritsgranulat (Lägg i varukorgen)
  • Lakritssirap:
  • 1 dl vatten
  • 1 dl sirap
  • 1 msk lakritsgranulat (Lägg i varukorgen)

Så här gör du

  1. Steg 1

    Lägg hallonen (antingen frysta eller färska) i en skål och strö över lakritspulvret. Blanda om.
  2. Steg 2

    Smält smöret till kakan och blanda med mjölken. Låt svalna. Vispa ägg socker och kardemumma poröst. Vänd ner de torra ingredienserna och smörblandningen. Tillsätt sist grädden och vaniljsockrer. Grädda i mitten av ugnen ca 45-50 min i 175 grader.

  3. Steg 3

    Lägg alla ingredienser till sirapen och låt koka upp. Låt koka ca 15 min och låt svalna.
  4. Steg 4

    Var noga när du delar äggvitorna med äggulorna. Det får inte komma med något gult till vitorna. Tillsätt sockret till vitorna och vispa runt så det blandar sig. Sätt över ett vattenbad och låt sockerkristallerna smälta. Känn mellan tumme och pekfinger. Ta av från vattenbadet och börja vispa. Först på låg hastighet, öka tills högsta hastighet. Vispa till ett vitt helt kallt skum. Blanda i granulatet och vänd i några skedar av sirapen.
    Spritsa över den helt kalla kakan och garnera med jordgubbar.