Saffranslängd med Lakritsmarzipan

Kan det bli godare – hembakad saffranslängd med egen lakritsmarzipan. Avnjut tillsammans med hallon lakritsglögg eller en god kopp kaffe!

Innehållsförteckning

  • 200 g rumstempererat smör
  • 500 g mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 dl socker
  • 0.5 g saffran
  • 1,5 tsk kardemumma
  • 1 ägg
  • Ca 14 dl mjöl
  • Fyllning:
  • 200 g rumstempererat smör
  • 1 dl muskvado socker
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk sirap
  • 200 g Marzipan
  • Lakritsgranulat (Lägg i varukorgen)
  • Lakritssirap (Lägg i varukorgen)
  • Garnering:
  • Pärlsocker
  • Lakritsgranulat (Lägg i varukorgen)
  • 1 ägg

Så här gör du!

  1. Steg 1

    Lakritsmarzipan: 200 g naturell marsipan blanda med 1 msk lakritsgranulat och 1 msk lakritsfabrikens sirap.

  2. Steg 2

    Värm mjölken till 37 grader, lägg jäst, smör (i mindre bitar), socker och kardemumma i en bunke. Blanda tills jästen har löst upp sig. Knacka i ägget och tillsätt saffranet.
    Börja nu hälla i mjölet i omgångar. Om degen är för kladdig så tillsätt ytterligare lite mjöl tills degen känns som din kind.
    Låt jäsa övertäckt i minst 1 h (gärna mer).

  3. Steg 3

    Vispa smöret vitt och mjukt. Tillsätt de båda sockren och sirapen. Vispa samman ordentligt.

    När degen jäst klart knåda den noga ca 5 min förhand.
    Dela degen i två bitar. Kavla den första degbiten till en fyrkant (50x50cm), bred hälften av smörfyllningen över fyrkanten. Skär fyrkanten mitt i tu. Börja nu med den ena halvan.
    Skär diagonala remsor från båda hållen (som ett V) från toppen till botten. Men lämna ca 6-7cm i mitten att lägga fyllningen i.
    Riv sönder lakritsmarzipanen och strö i mitten mellan de diagonala remsorna. (Lakritsmarzipanen ska räcka till alla fyra längder). Börja nu vika remsorna över varandra som en fläta. Avsluta med att nypa ihop ändarna av längden.
    Flytta över till en pakplåtspappersförsedd plåt.
    Gör likadant med andra halvan av fyrkanten. Och sedan likadant med nästa degbit.

  4. Steg 4

    Låt nu jästa under duk i minst 1 h. Sätt ugnen på 205 grader.
    Pensla längderna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker och lakritsgranulat. Grädda en plåt i taget i ca 10-15 min (olika beroende på ugn). Håll koll tills degen börjar få lite färg.