Fri frakt över 250 kr!
Lakritsroten Lakritstartletter 1.JPG

Lakritstartletter

Lakritstartletter! Hur smarrigt låter inte det. Perfekt till påskbuffén. Lagom avslut på silllunchen.

Ingredienser

Mördeg:
100 g Socker
100 g Smör
300 g Vetemjöl
1st Ägg
Lakritskola:
2 dl Grädde
1 dl Socker
1 dl ljus sirap
1 msk Lakritspulver
Lemoncurd:
2st Citroner
50 g Smör
2 dl Socker
2 st Ägg
1st Äggula
1 msk Maizena
Italiensk maräng:
3st Äggvitor
150 g Socker

Så här gör du

Steg 1

Nyp samman mördegen till en deg. Lägg i kyl 30 min. Kavla ut och tryck ut i små tartlettformar. Grädda i ca 10 min på 175 grader. Låt svalna.

Steg 2

Lemoncurd: lägg socker, smör, citronjuice och citronzest i en kastrull. Koka upp. Vispa samman ägg, äggula och maizena. Häll det varma koket över äggen under ständig uppvispning. Slå tillbaka i kastrullen. Rör hela tiden i botten av kastrullen tills krämen börjar tjockna. Häll över i bunke och låt svalna helt med plastfolie direkt mot curdytan.

Steg 3

Lakritskola: Koka upp alla ingredienser. Koka till 111 grader. Tag av från plattan och låt svalna.

-"Montera ihop tartletten här så den är beredd för marängen"-

Steg 4

Steg 5

Italiensk maräng: Lägg äggvita och socker i en kastrull. Värm massan under konstant vispning. Annars blir det äggröra. Värm tills alla sockerkristaller försvunnit (känn med fingrarna). Häll över i bunke eller matberedare och vispa på hög hastighet till en stabil maräng. Det ska bildas fina toppar efter vispen. Spritsa direkt.

Steg 6

Montering: Klicka i Lakritskolan i botten av tartlettformen. Klicka över lemoncurd och avsluta med att spritsa över italiensk maräng. Bränn av marängen med gasolbrännare.

Perfekt till påskbuffén. Lagom avslut på silllunchen.