Börja med att dagen innan baket lägga russins med vatten och granulat i en burk med lock. Låt marineras till nästa dag.
3 dl | russin |
2 msk | Lakritsgranulat |
1dl | Vatten |
BRÖD: | |
25 g | Jäst |
33 cl | Porter |
15 cl | Julmust |
50 g | Smör |
1 tsk | Mald nejlika |
1/2 msk | Mald ingefära |
1 st | Pomeransskal |
7 dl | Rågmjöl |
8 dl | Vetemjöl |
1 msk | Salt |
Börja med att dagen innan baket lägga russins med vatten och granulat i en burk med lock. Låt marineras till nästa dag.
Mal samman alla kryddor. Lägg alla ingredienser förutom salt och russin i en matberedare. Sätt på dragkroken och kör på låg hastighet i ca 5 min. Tillsätt nu saltet.
Kör i ca 15 min till på låg hastighet.
Avsluta med att lägga i de avhällda (men inte avskölda) russinen. Kör runt några varv så att russins blandas in i degen. Låt jäsa i ca 2 h.
Dela degen i två delar, forma och lägg på plåt med bakduk över. Jäs ca 1 h.
Sätt i god tid på ugnen på 200 grader. Grädda bröden i ca 30 min i mitten av ugnen. Eller tills de är mörkt gyllenbruna.
Låt svalna på plåt.