Fri frakt över 250 kr!
Vîrtbrîd med lakritsmarinerade russin.JPG

Vörtbröd med lakritsmarinerade russin

Ingredienser

3 dl russin
2 msk Lakritsgranulat
1dl Vatten
BRÖD:
25 g Jäst
33 cl Porter
15 cl Julmust
50 g Smör
1 tsk Mald nejlika
1/2 msk Mald ingefära
1 st Pomeransskal
7 dl Rågmjöl
8 dl Vetemjöl
1 msk Salt

Så här gör du

Steg 1

Börja med att dagen innan baket lägga russins med vatten och granulat i en burk med lock. Låt marineras till nästa dag.

Steg 2

Mal samman alla kryddor. Lägg alla ingredienser förutom salt och russin i en matberedare. Sätt på dragkroken och kör på låg hastighet i ca 5 min. Tillsätt nu saltet.

Steg 3

Kör i ca 15 min till på låg hastighet.

Steg 4

Avsluta med att lägga i de avhällda (men inte avskölda) russinen. Kör runt några varv så att russins blandas in i degen. Låt jäsa i ca 2 h.

Steg 5

Dela degen i två delar, forma och lägg på plåt med bakduk över. Jäs ca 1 h.

Steg 6

Sätt i god tid på ugnen på 200 grader.  Grädda bröden i ca 30 min i mitten av ugnen. Eller tills de är mörkt gyllenbruna.

Låt svalna på plåt.