Vörtbröd med lakritsmarinerade russin

Hemlagat bröd med lakritsmarinerade russin. Perfekt att bjuda på inför jul

Innehållsförteckning

  • 3 dl russin
  • 2 msk lakritsgranulat (lägg i varukorgen)
  • 1dl vatten
  • 25 g jäst
  • 33 cl porter
  • 15 cl julmust
  • 50 g smör
  • 1 tsk mald nejlika
  • 1/2 msk mald ingefära
  • 1 st pomeransskal
  • 7 dl rågmjöl
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 msk salt

Så här gör du!

  1. Steg 1

    Börja med att dagen innan baket lägga russins med vatten och granulat i en burk med lock. Låt marineras till nästa dag.

  2. Steg 2

    Mal samman alla kryddor. Lägg alla ingredienser förutom salt och russin i en matberedare. Sätt på dragkroken och kör på låg hastighet i ca 5 min. Tillsätt nu saltet. Kör i ca 15 min till på låg hastighet. Avsluta med att lägga i de avhällda (men inte avskölda) russinen. Kör runt några varv så att russins blandas in i degen. Låt jäsa i ca 2 h.
  3. Steg 3

    Dela degen i två delar, forma och lägg på plåt med bakduk över. Jäs ca 1 h.

  4. Steg 4

    Sätt i god tid på ugnen på 200 grader. Grädda bröden i ca 30 min i mitten av ugnen. Eller tills de är mörkt gyllenbruna. Låt svalna på plåt.
FÖLJ OSS