Fri frakt över 200 kr!
citronkladdkaka_1.jpg

Citronkladdkaka med italiensk lakritsmaräng

En kladdkaka med det lilla extra! Toppad med härligt syrlig lakritsmaräng som en fin kontrast till chokladkakan i botten. Syrlig, krämig, marängig och alldeles, alldeles underbar.

Ingredienser

150 g Smör
3 st Ägg
2 dl Socker
1 tsk Vaniljsocker
2 dl Mjöl
1 Citron
Lakritskolasås:
3 dl Grädde
3 dl Socker
1 dl Lakritssirap Söt
1 tsk Lakritsgranulat
Italiensk maräng:
4 st Äggvitor
2 dl Socker

Så här gör du

Steg 1

Sätt ugnen på 175 grader.

Kladdkaka: Smält smöret låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Vänd mer vaniljsocker och mjöl. Vänd sist ner de smälta smöret. Avsluta med att riva ner zest från en citron, och pressa ner saften från citronen i smeten. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

Steg 2

Lakritskolasås: Koka samman alla ingredienser. Rör i botten då och då. Kolan är färdig vid 120 grader eller tills du kan göra att löst kulprov.

Steg 3

Italiensk maräng: Blanda samman äggvitor och socker och sätt över ett vattenbad. Rör hela tiden tills du inte längre kan känna några sockerkristaller i blandningen. Börja vispa blandningen på låg hastighet och öka successivt. Marängen är klar när smeten är rumstempererad.

Steg 4

Ihopsättning: Vänd ner hälften av kolasåsen (resten kan du äta som den är*) i marängen precis då marängen är färdigvispad. Bred ut eller spritsa över citronkladdkakan. Bränn marängen i ugn ca 5 min eller med en gasolbrännare.

*När man kokar kolasås på en liten mängd bränns det ofta vid, därför är receptet på dubbla mängden.

Perfekt att servera till en mysig vårfika.