Fri frakt över 200 kr!
lakritsroten_hjartanbrod_1200x1200_1.jpg

Hjärtanbröd med lakritsmarmelad

Överraska någon du tycker om med en riktigt härlig frukost! Mumsiga frukostfrallor formade som hjärtan. Servera med lakritsmarmelad, tex från Kokeriet Con Cot eller Lakritsrotens egna lakritsmarmelad.

Receptet räcker till runda 30 st frallor, ca 20-35 st hjärtan (beror på hur stort mått du har) eller 2 st limpor.

Ingredienser

5 dl Vatten
50 g Jäst
2 tsk Salt
1⁄4 dl Olja
1⁄2 dl Sirap
1 msk Mortlad fänkål och anis
Ca 1 kg Rågsikt
1 burk Lakritsmarmelad

Så här gör du

Steg 1

Värm vattnet till 37 grader, tills det blir fingervarmt. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med det fingervarma vattnet.

Steg 2

Tillsätt salt, olja, sirap, kryddor och så pass mycket rågsikt så att du får en smidig deg. Knåda den i maskin 2 min långsamt och 3-4 min snabb hastighet, eller knåda 10 min förhand.

Steg 3

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Knåda igenom degen med lite mer rågsikt om det behövs. Välj sedan nedan vad du vill göra av degen:

Steg 4

Hjärtformade frallor:

Kavla ut degen tills den är ungefär 1,5 cm tjock. Tryck ut hjärtan med stora pepparkaksmått. Lägg tekakorna på en plåt med bakplåtspapper. (Fortsätt kavla och trycka ut hjärtan så långt degen räcker). Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Pensla hjärtana med lite kaffe, går lika bra att pensla med ägg. Grädda hjärtana i matten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter. Håll koll då allas ugnar är olika när det gäller värmen och antal minuter.

Steg 5

Runda frallor:

Dela degen i 30 bitar och rulla till bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakduk. Pensla bullarna med lite kaffe, går lika bra att pensla med ägg. Grädda frallorna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

Steg 6

Limpor:

Dela degen i 2 delar. Forma till limpor som du sedan lägger i var sin smord form och naggar. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk. Pensla limporna med lite kaffe, går lika bra att pensla med ägg. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter eller tills det får en temperatur på 98 grader.

Steg 7

Låt bröden svalna på galler! Servera gärna direkt, bröden smakar självklart bäst när de är nygräddade! Toppa med marmelad eller lite goda ostar.